Deň Matiek

História tohto dňa siaha až späť k antike. V starovekom Grécku oslavovali ženy, ako osoby ktoré boli darcom života, už pred našim letopočtom. Oslavy trvali niekedy až tri dni, najčastejšie od 15. – 18.marca. V novodobom pomýšľaní sa Deň Matiek dostal do povedomia až začiatkom 20. storočia a to vďaka Anne Marie Jarvisovej. Po smrti svojej matky začala s kampaňou, aby dosiahla vyhlásenie dňa venovaného matkám. Po uplynutí dvoch rokov sa už tento sviatok oslavoval v 45 štátoch Spojených štátoch Amerických. Táto iniciatíva vyústila do oficiálneho vyhlásenia druhej májovej nedele za Deň matiek. Tento dátum prijali aj všetky krajiny sveta. V Česko Slovensku sa deň matiek začal oslavovať v roku 1923 a to zásluhou dcéry prezidenta Masaryka, Alici. Potom boli oslavy dňa Matiek zrušené na nejaký čas a znova obnovené len po roku nežnej revolúcie a odvtedy sa tento sviatok oslavuje každú druhú májovú nedeľu.

Na Slovensku sa deň Matiek oslavuje rôznymi podujatiami, koncertami, kultúrnymi programami v mestách aj obciach.

V každodennom zhone, plnom povinností si veľakrát neuvedomujeme, ako sa striedajú dni so sviatkami, ale je jeden na ktorý by sme nemali nikdy zabudnúť a tým je deň našich najbližších a najdrahších bytostí, deň Matiek. Toto slovo zaznie z úst malého dieťaťa často, ako prvé.
Toto slovo dáva zmysel už aj malému dieťaťu aj keď mu ešte úplne jasné iná slová nie sú. Mama znamená istotu, lásku a porozumenie. Už vtedy je matka s ďieťaťom v harmónii, keď sa ešte ani nenarodilo a preto si uctime svoje mamy v tento dôležitý deň, ktorý je venovaný len im.
Každé dieťa chce svojej mame vyčarovať úsmev na tvár, tie najmenšie vlastnoručným darčekom, niektoré obľúbenými kvetmi, ktoré potešia ich mamu.

,,Pane, ktorý si na nebi,
zachovaj všetkým deťom mamy.
Nech ako cesto na chlebík
im rastú v teple pod rukami.
Zachovaj nám oboch rodičov,
veď dve ruky od Teba máme.
Dve rúčky deťom stvoril Boh:
Pre ocka jednu,
druhú mame."
~ Milan Rúfus ~

Milé venovania mamičkám:

Venovanie 1
Pre moju maminku posielam kvetinku,
a ešte k tomu na tvár sladučkú pusinku.

Venovanie 2
Mám rád kvety, ľúbim vtáčiky,
každú hračku maličkú,
lež najväčšmi zo všetkého
ľúbim svoju mamičku.

Venovanie 3
Mamka moja zlatá, mamka, mamička,
tebe patrí táto prekrásna kytička.
Nech ti povie každý lupienok aj kvet,
že si mamička, môj celučičký svet.

Zdroj: 
Video: Youtube.com

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8