Holandská burza kvetov

Holandská aukcia bola po prvýkrát použitá v Nizozemsku - čo bolo označenie Holandska, kvôli jeho nízkemu položeniu – v roku 1870 k predaju karfiolu. Pestovatelia týmto chceli dosiahnúť zvýšenie predajných cien oproti anglickej aukcii, ktorú používali dovtedy. Holandská aukcia sa predajcom osvedčila, došlo k jej rozšíreniu a ešte v tom istom desaťročí sa začali používať aj špeciálne hodiny pre vizualizáciu stavu klesania ceny tovaru, ktoré pomohli zrýchliť realizáciu obchodu.

Holandská dražba je aukcia, pri ktorej sa východisková cena znižuje v pravideľných časových intervaloch o stanovené percento pokiaľ sa tovar nepredá. Čím ďalej sa čaká na najvhodnejšiu príležitosť k nákupu, tým je cena nižšia, ale súčasne tým rastie aj riziko, že niekto bude rýchlejší. Je to zvláštna variácia anglickej aukcie a je známa aj ako otvorená aukcia s klesajúcou cenou. Najtypickejším príkladom holandskej aukcie sú burzy kvetov, v ktorých sa denne takýmto spôsobom predajú desiatky miliónov.

Holandsko je so svojimi kvetmi známe a preto sa nieť čudovať faktu, že je aj najväčším vývozcom kvetov na svete. V celej krajine je sedem kvetinových búrz a z toho je najväčšia v Aalsmeeri. Začiatky kvetinovej burzy sú v tomto meste, ktorá bola pôvodne rybárskou osadou ležiacou v tesnom susedstve Amsterdamu. Vznik burzy si vyžiadala situácia, keď bolo nutné vyvinúť nový systém pre stále sa zvyšujúcu produkciu miestnych pestovateľov.

Každý deň sa realizuje okolo päťdesiattisíc obchodných transakcií. Pre záujemcov, ktorí chcú vidieť burzu kvetov na vlastné oči, sú denne organizované prehliadky so sprievodcami v niekoľkých svetových jazykoch. Za pár eur je možnosť navštíviť nielen priestory všetkých piatich aukčných siení, ale aj logistické zázemie. Skutočným zážitkom je sledovať prebiehajúcu holandskú dražbu, ktorá sa koná od pondelka do piatku od skorých ranných hodín dopoludnia.

Na dokonale organizovaný predaj naväzuje aj dokonalá distribúcia. Ihneď po dražbe sa predané kvety triedia, balia a expedujú. Klimatizované autá ich prepravujú zákazníkom po celej Európe, alebo na neďaleké medzinárodné letisko Schiphol, odkiaľ sa kvety dostanú do celého sveta, aby sa mohli na druhý deň objaviť na pultoch obchodov. Dnes sa holandská aukcia používa hlavne na obchodovanie tovaru, ktorý podlieha skaze, ako sú napríklad kvety. Vďaka využitiu informačných technológií nie je nutná fyzická prítomnosť nákupcu.

Viac ako 17 miliónov kvetov a 2 milióny rastlín sa predá denne len na burze v Aalsmeeri. Nachádza sa tu päť aukčných miestností, v ktorých je spolu 14 aukčných hodín. V každej miestnosti sa dražia iné kvety, preto je potrebné na začiatku zasadnúť do tej správnej.

Pozornosť si zaslúži aj komplex burzy, ktorý je aj v knihe Guinessových rekordov, so svojou podlahovou plochou v rozmeroch 990.000 m², ako druhý najrozsiahlejší komerčný objekt na svete. Pre lepšiu predstavu, táto plocha zodpovedá veľkosti 165 futbalových ihrísk. Niekoho pri pohľade na rezané alebo črepníkové kvety napadne otázka, aká bola ich cesta od pestovateľa až do rúk konečného zákazníka? Väčšina kvetov, ktoré sa na svete vypestujú, sa špeciálnymi kamiónmi alebo lietadlami prevezú na burzy do Holandska, kde sa vydražia a potom putujú na miesto, kde ich kúpili. Najväčší dovozcovia kvetov na tejto aukcií sú z Keňe, Etiópie, Izraela, Belgicka a Ekvádoru. Najväčším odberateľmi sú zákazníci z Nemecka, Veľkej Británie, Francúzka, Talianska a Belgicka.

Zdroj: 
Foto: wikipedia.org
Autor: Bundesarchiv, B 145 Bild-F004491-0002 / Unterberg, Rolf / CC-BY-SA 3.0
Video: Youtube.com

V prípade záujmu o akúkoľvek kvetinu nás neváhajte kontaktovať telefonicky na čísle 036 74 93318 alebo napíšte email na prommer@kvetyprommer.sk
Darujte kyticu - Bratislava a okolie

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8